Blog

We houden je graag op de hoogte

planning

#4 tips om uw kind te helpen met voorbereiden op de toetsweek

Bij de meeste middelbare scholen staat de toetsweek over een paar weken alweer voor de deur. De leerlingen zijn weer een hele zomer uit het ritme geweest van alle toetsen. Het is daarom fijn om meteen aan het begin van het jaar een goede start te maken. Hoe bereidt uw kind zich nou het beste voor op de toetsweek? U kan uw kind hier altijd bij helpen! Daarnaast hebben wij ook een super team aan ervaren coaches klaar staan die bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining kunnen geven om uw kind te helpen met plannen en het leren van de stof. Dit allemaal op uw kind te helpen voorbereiden op de toetsweek.

 

1. Laat uw kind op tijd beginnen met plannen

Het leren uitstellen tot één week voor de start van de toetsweek is vaak niet zo’n goed idee. Vaak beseffen leerlingen pas later dat ze meerdere vakken en hoofdstukken hebben en dat dit veel tijd kost. De eerste stap voor het voorbereiden op de toetsweek is beginnen met plannen, doe dit ruim 2 weken van tevoren. Zorg eerst dat uw kind alles op een rijtje heeft van wat hij/zij moet leren. Doe dit zo specifiek mogelijk; welke hoofdstukken en paragrafen moet uw kind weten van elk vak? Hoeveel woordjes moeten er gestampt worden bij een taalvak? Deze kunnen dan in de planning weer opgesplitst worden. Maar denk ook aan de vakken waar uw kind wat meer moeite mee heeft, neem daar extra tijd voor en plan dit vak wat vaker in. Op die manier krijgt uw kind een duidelijk overzicht van wat er aangepakt moet worden. 

 

Nu er duidelijk is wat er geleerd moet worden en welke vakken wat meer tijd kosten, kunt u samen met uw kind beginnen met plannen. Belangrijk is om ook vrije tijd in te plannen. Het voordeel is dat wanneer uw kind op tijd begint met leren, hij/zij ook niet uren hoeft te blokken. Daarnaast hebben de hersenen ook pauze nodig. Om optimaal te kunnen blijven focussen en presteren, is er na elke 45 minuten even een korte 10 minuten pauze nodig. Is uw kind van plan een examentraining te doen die langer is dan 2 uur? Plan dan een pauze van 30 min in, voor hij/zij weer doorgaat met leren of oefenen. Nu u weet waar er rekening mee gehouden moet worden, wordt de planning van uw kind perfect en is stap 1 voor een goede voorbereiding op de toetsweek gedaan!

 

Voorbereiden op de toetsweek

 

2. Maak samenvattingen

De tweede stap voor het voorbereiden op de toetsweek is samenvatten. Dit is een goede manier van leren, omdat uw kind actief studeert als hij/zij samenvat. In de samenvatting staat in eigen woorden een kort verslag van de hoofdzaken van de leerstof. Er worden sneller onderlinge verbanden gemaakt. Er moet dus goed onderscheid gemaakt worden tussen hoofd- en bijzaken en er mogen geen stukken tekst worden overgeschreven. Hoe maakt uw kind dan wel een goede samenvatting? 

 

  • Start met het hoofdstuk goed door te lezen
  • Zorg eerst voor een structuur. Neem de titels van de hoofdstukken, paragrafen en tussenkopjes over. Geef ze elk een eigen kleur.
  • Zoek de kernzinnen van de alinea’s, deze zijn erg belangrijk. De kernzinnen zijn vaak in de eerste of laatste zin van de alinea te vinden.
  • Beschrijf nu waar de alinea over gaat in eigen woorden.
  • Extra tip: maak van je samenvatting nog een samenvatting. De belangrijkste woorden zal uw kind nu vinden en meer verbanden kunnen leggen.

 

3. Leer de stof en herhaal

Herhalen is de meest effectieve manier om te leren. Van belang is om de stof in blokken te verdelen, wat uw kind al heeft gedaan bij de planning. Door de leerstof aandachtig te herhalen, verplaatst de stof zich van het korte- naar het langetermijngeheugen. De informatie gaat van herkennen naar begrijpen en weten. De stof herhalen kan op meerdere manieren. De eerste manier heeft uw kind al gedaan door een samenvatting van de stof te maken. Een andere manier kan zijn door de stof uit te leggen aan iemand anders. 

 

Voorbereiden op de toetsweek

 

4. Overhoren is scoren

Als uw kind overhoord wordt, is uw kind bezig met het actief leren van de stof, net als bij het schrijven van een eigen samenvatting. Ook bij het overhoren oefent uw kind precies wat hij/zij op de toets moet weten en kunnen, namelijk de kennis ophalen uit het geheugen. Als uw kind de juiste informatie zoekt in zijn of haar geheugen, wordt ook de andere andere geleerde stof actief. Dit zorgt ervoor dat de geheugen verbindingen worden versterkt. 

Overhoren is de laatste stap in de voorbereiding op de toetsweek. Eerst leren is belangrijk, het heeft geen zin om stof te overhoren wat nog niet in het geheugen zit. Geef het ook niet op na een keer overhoren. Hoe vaker uw kind wordt overhoord, hoe beter het geheugen de stof gaat onthouden. Fouten maken mag en is juist positief bij het leren. Zo weet u wat uw kind misschien nogmaals moet doorlezen om het beter te begrijpen. Wissel per vak ook af met de soorten overhoring methodes. Uw kind kan:

 

  • Zichzelf overhoren
  • Overhoord worden
  • Online oefenen (WRTS voor woordjes, online opdrachten)
  • Vragen in het werkboek maken
  • Een oefentoets maken

 

Extra tips om uw kind te helpen met voorbereiden op de toetsweek

  • Ga vooral niet multitasken. Er zijn tegenwoordig veel afleidingen; internet, telefoons, geluiden etc. Zorg ervoor dat uw kind drie kwartier lang de telefoon even op stil heeft staan of buiten de kamer houdt. In de pauze kan uw kind natuurlijk wel weer even op de telefoon kijken. Het is daarnaast belangrijk om een werkplek te hebben die vrij is van afleiding en storende invloeden.

 

  • Zorg dat uw kind voldoende slaap heeft. Het is niet verstandig om door te leren tot middernacht, het leren is dan niet meer effectief en een goede nachtrust met voldoende slaap verbetert het denkvermogen.

 

  • Forceer de hulp niet. Kinderen voelen wanneer ze te veel gepusht worden met voorbereiden op de toetsweek. Dit leidt vaak tot weerstand en uw kind zal u dan niet meer om hulp vragen. U kunt wel uw kind vragen of hij/zij ergens hulp bij nodig heeft, maar forceer het niet.

 

  • Wees trots op uw kind. Wanneer uw kind al dagen druk bezig is met het voorbereiden op de toetsweek of goede cijfers heeft gehaald, mag hij of zij hier zeker voor worden beloond. Beloning zorgt voor motivatie, niet alleen voor de aankomende toetsweek, maar ook voor de toetsweken die nog zullen komen.

 

Navigeer snel naar....