Als ouder wit u natuurlijk het beste voor uw kind. Elke ouder wilt dat zijn kind gelukkig wordt en vol zelfvertrouwen zijn of haar dromen kan waarmaken! De ontwikkeling van uw kind staat hierin natuurlijk centraal. School speelt een grote rol bij de ontwikkeling, maar ook wat er thuis gebeurd heeft natuurlijk ontzettend veel invloed. De rol van de ouder is dus ook erg belangrijk. Toch krijgen wij van ouders vaak de vraag: hoe kan ik mijn kind nou optimaal ondersteunen bij zijn of haar ontwikkeling? Hieronder geven wij in vier tips enkele handvaten om dit op te pakken.
Tip 1: Werk aan de juiste mindset om uw kind te ondersteunen
Het hebben van een positieve mindset is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind. Het is de manier waarop we kijken naar onszelf: onze intelligentie, talenten en kwaliteiten. Kinderen zijn van jongs af aan dagelijks aan het leren, soms bewust en soms onbewust. Ze doen dit meestal ook vol overgave en motivatie. Echter, naarmate kinderen ouder worden, neemt de motivatie om te leren af. Dit kan met verschillende factoren te maken hebben, maar het feit dat leren steeds moeilijker wordt speelt hierbij een grote rol. Zolang alles goed gaat, hebben zij genoeg zelfvertrouwen, maar wanneer het lastiger wordt, haken veel kinderen af. Dit heeft voor een groot deel te maken met de manier waarop kinderen naar zichzelf kijken. Veel kinderen hebben een zogenoemde ‘vaste mindset’: ze geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je hebt een bepaalde hoeveelheid intelligentie en bepaalde kwaliteiten waar je mee bent geboren. Kinderen kunnen daarentegen ook een ‘groeimindset’ hebben: ze denken dat ze altijd kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Ze realiseren zich dat talenten slechts een startpunt zijn en dat ze altijd kunnen blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen. Als ouder kunt u uw kind hierbij ondersteunen door te laten zien hoe uw kind kan groeien door hard te werken en niet op te geven. Misschien heeft u zelf wel een voorbeeld van iets waar u vroeger niet zo goed in was en nu na veel leren en oefenen wel.
Tip 2: Help om de juiste (leer)gewoontes op te bouwen
Onze dagelijkse gewoontes hebben veel effect op de resultaten in ons leven. Dat geldt ook voor kinderen. Als ouder weet u hoe moeilijk het kan zijn om nieuwe gewoontes aan te leren en voornamelijk om oude gewoontes af te leren. Maar wist u dat dit voor kinderen nog een stuk makkelijker is? Maak hier dus gebruik van en help uw kind gewoontes op te bouwen waar ze hun leven lang van profiteren.
Overstappen naar een nieuwe gewoonte kan best moeilijk zijn. De Japanners noemen dit kaizen (veranderen naar beter). Je kunt deze grote stap ook onderverdelen in kleinere stappen. Kies er niet voor om meteen twee keer per week een uur te sporten, maar kies ervoor om elke dag tien minuten te sporten. Voor deze tien minuten is er minder wilskracht nodig, waardoor het beter volgehouden kan worden.
Deze gewoontes kunnen we natuurlijk ook inzetten tijdens het leren. Denk hierbij aan hoe de leeromgeving ingericht is. Zo is het het beste om altijd op dezelfde plek te zitten. Het liefst een plek die lijkt op de schoolomgeving. Een bureau waar weinig spullen op staan is de beste keus. Een andere gewoonte kan een bepaald voorwerp zijn. Het kan helpen als het huiswerk altijd met dezelfde materialen gemaakt wordt. Bijvoorbeeld altijd een ringbandblok en speciale huiswerkpennen om huiswerk te maken. Hierdoor kan er in het brein weer een koppeling gemaakt worden met leren.
Tip 3: Zorg voor voldoende individuele begeleiding
Ieder kind is anders en daarom is het belangrijk dat kinderen voldoende individuele aandacht krijgen, waarbij er gekeken wordt naar zowel de specifieke struikelblokken als de specifieke sterktes van het kind. Niet iedereen is hetzelfde, sommige kinderen hebben meer moeite met bepaalde vaardigheden dan andere kinderen. Helaas hebben leerkrachten op school meestal niet genoeg tijd om ieder kind de individuele aandacht te geven die ze nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat er buiten school extra begeleiding is voor uw kind. Dit kan opgevuld worden door u als ouder, maar natuurlijk ook met externe hulp door bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding of bijles.
Een tip van vele ouders is dat leerlingen WRTS gebruiken om woordjes te leren. Dit is gratis te gebruiken voor leerlingen. Er zit bijvoorbeeld een overhoor functie bij waardoor u samen met uw kind na kunt gaan of de leerstof goed begrepen wordt of dat er nog meer oefening nodig is.
Tip 4: Geef complimentjes
Bij al deze zaken is het natuurlijk ook belangrijk om je kind hiervoor te prijzen. Je geeft je kind het meest zelfvertrouwen door positief te zijn en complimentjes te geven. En bij een ouder kind daarnaast ook door eerlijk te zijn. Zeg je kind dan ook wat er naast goed, fout ging. Zo leert je kind zijn talenten. maar ook zijn fouten kennen. En als het de volgende keer dan wel lukt, groeit je kind des te meer. Zelfvertrouwen betekent dat een kind weet wat het kan, dat het vertrouwen heeft in de dingen die het doet. Kinderen hebben zelfvertrouwen nodig om stappen te zetten, zoals de eerste keer naar een sportvereniging of een clubje gaan of dingen aan te kunnen als een toets maken.
Wij snappen natuurlijk dat de bovenstaande punten makkelijker gezegd zijn dan gedaan zijn voor ouders. Geen zorgen! Online-Bijles.com kan ouders hierbij te ondersteunen. Al ruim 10 jaar zijn wij expert op het gebied van bijles en het geven van extra individuele aandacht voor kinderen.
Zou u, net als duizenden andere ouders in Nederland ook extra ondersteuning willen ontvangen voor uw kind? Bij StudyWorks willen wij dat iedereen de kans heeft om de voordelen van onze bijlessen of huiswerkbegeleiding te ervaren. Meld u direct aan!