Ziek zijn en leren: gaat dat samen?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Snel naar...

De laatste tijd houdt het coronavirus Nederland en de gehele wereld in zijn greep. Het onderwijs gaat echter gewoon door. Om toch voorbereid te zijn de schoolexamens nemen veel scholieren online bijles of online examentraining. Maar wat kan uw kind doen als hij of zij ziek is geworden? Natuurlijk is gezond worden het allerbelangrijkste. Maar uw kind zich weer wat beter voelt kan er mondjesmaat weer begonnen worden met leren. In dit blog geven wij een aantal tips over hoe er gestudeerd kan worden als uw kind ziek is – en tegelijkertijd gewoon weer kan opknappen.

 

Tip 1: Blijf eten en drinken

Laat uw kind veel water of thee drinken. Vocht zorgt er namelijk voor dat alle slechte stoffen uit het lichaam worden gezuiverd. Zorg dat uw kind óók blijft eten. Dat zal wellicht het laatste zijn waar hij of zij aan wilt denken maar voedingsstoffen moeten te allen tijde aangevuld worden. Dat voorspoedigt tenslotte het heelproces en brengt uw kind eerder in staat weer het schoolwerk op te pakken.

 

Tip 2: Blijf communiceren

Laat het de docent weten als uw kind ziek is – de docent kan immers bepalen wat er wel en niet gedaan hoeft te worden tijdens de ziekte. Ook kan de docent uw kind op de hoogte houden van de gemiste stof. Het is ook goed om klasgenoten op de hoogte te houden. Zij kunnen goed aantekeningen en tips meegeven.

Tip 3: Verdeel het werk

Verdeel het leerwerk in kleine taken van niet meer dan 15 à 30 minuten. Hierdoor kun er voldoende rust genomen worden maar wordt er toch nog veel werk geleverd. Daarbij zorgt dit ook voor een gevoel van voldoening en voelt dat volgende dutje als ‘echt verdiend’.

 

Tip 4: Makkelijk werk eerst

Moeilijke taken zijn weinig effectief wanneer iemand erg ziek is. Daarom is het beter om, op verantwoorde momenten natuurlijk, het makkelijkere werk als eerst te verrichten. Laat uw kind beginnen met het huiswerk voor dat ene makkelijke vak of prioriteer dat ene werkstuk dat bijna af is. Als er écht geleerd moet worden voor wat moeilijkers, probeer het dan zo handzaam mogelijk te houden. Dat kan het beste door met flip-over cards te werken of door middel van een leuke informatievideo.

 

Tip 5: Schoon uitzieken, schoon leren

Zodra uw kind wat meer bij kracht is en er een beetje geleerd kan worden het lonen om een andere ruimte te wijden aan het schoolwerk. De slaapkamer is prettig om in uit te zieken maar niemand heeft baat bij leren in een bed vol zakdoekjes. Daarbij is dit het uitgelezen moment om het bed te laten verschonen, op te ruimen en het raam open te zetten. Zo is leren effectief en wordt uitzieken ook weer prettiger.

 

Bonustip: Focus op de leuke dingen!

Ziek zijn is geen pretje. Zeker nu, tijdens de corona-uitbraak, is ziek zijn lastig omdat er niemand meer op bezoek mag komen. Daarom is het goed om te focussen op de zaken die wel leuk zijn en goed gaan. Heeft uw kind vandaag een betere dag gehad? Hoera! Heeft uw kind vandaag kunnen leren voor dat moeilijke vak? Chapeau! Video-bellen met familie en vrienden kan ook zorgen voor een welkome afleiding. Het geluk zit hem in de kleine dingen, ook als uw kind ziek op bed ligt.

 

Is uw kind ziek en heeft hij of zij een steuntje in de rug nodig bij het schoolwerk? Wij van online-bijles.com kunnen u en uw kind hierbij helpen. U kunt ons bereiken op 06 40 21 34 09 of op info@online-bijles.com. Onze online coaches kunnen uw kind assisteren in deze moeilijke tijd.

 

Namens iedereen van online-bijles.com wensen wij uw kind veel beterschap toe!

 

Onze laatste blogs
Trustpilot cijfer

Geïnteresseerd in onze diensten?

We helpen uw kind graag bij het vinden van de beste bijlescoach. Gegarandeerd een goed eindcijfer en geen stress meer voor de komende toets.

En o ja, u zit natuurlijk nergens aan vast.