De Cito-toets en dan naar de middelbare school

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Snel naar...

De Cito-toets en het overstappen naar een nieuwe school is voor veel leerlingen en ouders een spannende tijd. Wij snappen dit maar al te goed en daarom geven we u en uw kind graag een paar tips en tricks om deze tijd zo prettig mogelijk door te komen.

 

Voor meer algemene tips over de Cito-toets kunt u ook onze blog Cito lezen.

 

Hoe kunt uw kind voor  die Cito-toets leren?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Cito-toetsen methode gebonden zijn. Het heeft dus geen zin om een bepaald trucje te leren aan uw kind. Wat u wel kunt doen is oefenen met uw kind – kijk hierbij naar wat uw kind lastig vindt en oefen dit vaker. Vaak werken oefeningen in de vorm van spelletjes erg goed. Zo wordt het oefenen met rekenen en spelling leuk in plaats van een vervelende taak. Zorg ervoor dat u en uw kind ook voldoende ruimte overhouden voor ontspanning. Dit is net zo belangrijk als het leren voor de Cito.

 

Het lukt niet?

Oh jee: de Cito-toets staat om het hoekje en het lukt maar niet. Zowel u als uw kind zitten in de stress.

Dat uw kind de stof niet in een keer snapt betekent niet meteen dat uw kind het niet kan of dom is. Iedereen leert immers op een andere manier. Sommige leerlingen vinden het heel fijn om alles op papier in tekst te hebben terwijl anderen juist veel meer leren van plaatjes. Er zijn ook veel leerlingen die veel beter leren door middel van filmpjes en zo zijn er nog veel meer soorten leermethodes. Dit kan er dus voor zorgen dat uw kind niet de juiste leermethode aangereikt krijgt en daarom de stof niet goed begrijpt.

 

U kunt allereerst één van deze leermethodes proberen. Lukt het toch net niet? Dan is bijles een hele goede oplossing. De ervaren bijlescoaches hebben al veel verschillende soorten kinderen en leermethodes gezien. En kunnen samen met u en uw kind de juiste methode vinden voor uw kind. Samen met de coach gaat uw kind aan de slag met de onderwerpen die hij of zij lastig vindt. Samen leren is de basis voor een optimale voorbereiding op de Cito-toets.

 

Sommige leerlingen begrijpen de stof wel maar hebben zoveel zenuwen of faalangst dat ze de stof spontaan vergeten. Dat is zeker niets om over te schamen, het gebeurt vaker dan uw misschien denkt. Ongeveer 24% van de leerlingen heeft last van belemmerende spanning of faalangst. Ook hier kunnen onze bijlescoaches uw kind mee helpen zodat tijdens de Cito-toets uw kind zich alleen hoeft te focussen op de vragen.

 

Op naar de middelbare school!

De Cito is voorbij: het is tijd voor de middelbare school. Dit is voor veel kinderen erg spannend – en voor veel ouders stiekem ook een beetje. Wij geven u en uw kind een aantal tips waardoor het een klein beetje minder spannend wordt en er gewoon genoten kan worden van de aanstaande schooltijd!

 

Tip nummer 1: Eerste schooldag

Het lijkt soms niet zo, maar op de eerste schooldag is iedereen een beetje nerveus. Onthoud daarom dat de gevoelens van uw kind erg normaal zijn en er ook echt mogen zijn. Als u dit aan uw kind uitlegt zal hij of zij zich niet meer zo alleen voelen.

 

Tip nummer 2: De weg naar school

Fiets vast één of twee keer naar de nieuwe school, op deze manier weet uw kind de weg goed en heeft uw kind geen zorgen meer over het verdwalen onderweg naar school.

 

Tip nummer 3: Boekenlijst

Bestel de boeken en andere benodigdheden op tijd! Op de basisschool krijgt uw kind al het lesmateriaal van school. Dit is op de middelbare school niet meer zo. Het geeft vaak meer stress dan nodig als de spullen niet op tijd binnen zijn en uw kind de eerste lessen moet doen zonder spullen.

 

Tip nummer 4: Introductiedag

Elke school heeft een introductiedag voor de nieuwe leerlingen. Ook al is het spannend is het erg belangrijk dat uw kind hierheen gaat. Op deze dag kan uw kind het schoolgebouw verkennen en de algehele sfeer op school proeven. Ook worden vaak op deze dag worden de eerste nieuwe vriendschappen gemaakt – en dat is natuurlijk wel zo leuk!

 

Tip nummer 5: Praten, praten en nog eens praten

Praten is erg belangrijk – praat daarom met uw kind over wat er gaat gebeuren. Vaak haalt dit al een gedeelte van de spanning weg omdat u sommige vragen van uw kind goed kunt beantwoorden. U heeft immers al de middelbare school doorlopen! Ook weet u op deze manier waar uw kind mee zit en is het makkelijker om om te gaan met bepaald gedrag.

 

Tip nummer 6: Planning

Oefen vast met uw kind hoe hij of zij een planning moet maken. Dit gaat erg belangrijk worden op de middelbare school en uw kind heeft echt een streepje voor als hij of zij dit al goed kan. Dit haalt een hele hoop stress weg in de eerste weken van school.

 

Met deze tips is uw kind helemaal voorbereidt op de nieuwe spannende maar leuke stappen.

Onze laatste blogs
Trustpilot cijfer

Geïnteresseerd in onze diensten?

We helpen uw kind graag bij het vinden van de beste bijlescoach. Gegarandeerd een goed eindcijfer en geen stress meer voor de komende toets.

En o ja, u zit natuurlijk nergens aan vast.